Produkciós adatok

Anime

Eredeti cím: 進撃の巨人 | Shingeki no Kyojin | Attack On Titan
Premier dátum: 2013. Április 7.
Műfaj: Akció, Dráma, Fantasy, Thriller, Horror, Shounen
Rendező: Tetsurō Araki, Masashi Koizuka, Jun Shishido, Yūichirō Hayashi
Producer: Tetsuya Kinoshita, Kensuke Tateishi, George Wada, Shin Furukawa, Tomohito Nagase, Toshihiro Maeda
Forgatókönyv: Yasuko Kobayashi, Hiroshi Seko
Zene: Sawano Hiroyuki, Yamamoto Kohta
Stúdió: Wit Studio (évad 1-3), Production I.G (évad 1), MAPPA (évad 4)
Eredeti csatorna: Mainichi Broadcasting System, NHK

Az Attack on Titan egy japán anime sorozat, amely Hajime Isayama azonos nevű mangáján alapul. Az első három szezon a Production I.G és a Wit Stúdiónak köszönhető, míg a negyedik szezon a MAPPA csapatának jóvoltából.

A sorozatot 2013. április 7-én kezdték el sugározni a Mainichi Broadcasting System-en. Mind a Funimation és a Crunchyroll is közvetítette a sorozatot a saját oldalán. Az animét az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a Manga Entertainment licencelte. A sorozatot Ausztráliában és Új-Zélandon az AnimeLab biztosítja. A második szezonra rengeteget kellett várni, sokat tologatták az időpontot, de 2017. április 1-én végül bemutatásra került. 

2018. július 23-án debütált a 3 szezon, de a 12. epizód vetítése után bejelentették, hogy ketté bontják az évadot, 2019 április 29-én folytatódott tovább.

A 3 szezon utolsó epizódjának végén, bejelentették hogy az anime adaptáció 2020 őszén folytatódik Attack On Titan: The Final Season cím alatt. 2020 májusában kikerült egy hivatalos trailer a 4 évadhoz, ahol kiderült, hogy az anime adaptáció utolsó évadát a MAPPA stúdió veszi át a WIT stúdiótól. A rendezői székbe Jun Shishido és Yūichirō Hayashi került felváltva ezzel Arakit és Koizukat.

1 évad 1 évad, második felvonás 2 évad
3 évad 3 évad, második felvonás 4 évad

Manga

Eredeti cím: 進撃の巨人 | Shingeki no Kyojin | Attack On Titan
Premier dátum: 2009. Szeptember 9.
Műfaj: Akció, Dráma, Fantasy, Thriller, Horror, Shounen
Írta és Illsztrálta: Hajime Isayama
Szerkesztő: Shintaro Kawakubo
Kiadó: Kodansha (Japán), Kodansha Comics (Angol)
Magazin: Bessatsu Shōnen

Író Isayama Hajime legelőször egy 65 oldalas one-shot mangát készített, munkáját először a shueishának mutatta be, hogy azt publikálja, azonban mivel a stílusa kissé eltért a magazin fő vonalától a szerkesztő arra kérte, hogy módosítson a szövegén, ezt azonban visszautasította. Ezután felkereste a Kodanshát, amely 2006 júliusában a „legjobb munka” díjával jutalmazta. A manga publikálása végül 2009-ben kezdődhetett meg.

Isayamának már a sorozat megjelenése előtt megvoltak az ötletei a különböző csavarokhoz, ám ezeket mindig akkor teljesíti ki, amikor dolgozik rajtuk. A titánok ötletét a szerzőt egy internetkávézóban ért kellemetlen incidens adta, ahol az egyik ittas vendég a gallérjánál fogva megragadta. Az érzést, hogy milyen mikor olyannal találkozol, akivel képtelenség kommunikálni, a titánokon keresztül közvetíti felénk.

Hajime a falak ábrázolásánál nagy hatással volt a japán kultúra, hiszen a japánok hajlamosak az elszigetelődésre és a bezárkózásra. Isayama egy hegyekkel körülvett faluban nőtt fel. Ráadásul a sorozatban a fal körüli területeket a mangaka szülőfaluja inspirálta. A szerző úgy becsülte, hogy átlagosan havonta egy hétre van szüksége egy fejezet vázlatának elkészítéséhez, és két hétre a fejezet megrajzoláshoz. Isayama azt nyilatkozta, hogy a történetet már egészen előremenően kigondolta, és meg is jelölte, hogy melyik kötetben, majd milyen „igazságra” derül fény. 2013 szeptemberében pedig azt nyilatkozta, hogy tervezi a sorozatot 20 kötetben befejezni, de a manga és az anime fogadtatását látva meggondolta magát.

A manga sorozat a Kodansha Bessatsu Shōnen magazin 2009. szeptemberi számával indult. Az első kötetet 2010. március 17-én adták ki, 2013 júniusában a manga eladása Japánban már elérte a 20 millió példányt.. Népszerűsége anime adaptációt és számos spin-off-ot is inspirált, köztük 5 manga sorozatot, 6 vizuális regényt és 2 élő szereplős filmet.. A manga első kiadása óta világszerte 100 millió példányban van nyomtatva elérve ezzel a történelem legkeresettebb manga sorozatának 20. legjobbját.. 2013 óta a 3 legkelendőbb manga sorozat közé tartozik..

Logó